موسیقی به عنوان درمان
موسیقی به طور گسترده برای بهبود رفاه، کاهش استرس و پرت کردن حواس بیماران دارای علائم ناخوشایند استفاده می شود. با وجود تفاوتهای گسترده در ترجیحات فردی، موسیقی به نظر می رسد که اثرات مستقیم فیزیولوژیکی از طریق سیستم عصبی خودمختار داشته باشد. همچنین اثرات غیرمستقیمی دارد که رفتار مراقبت کنندگان را تعدیل می کند.
موسیقی به طور مؤثر اضطراب را کاهش می دهد و خلق و خو را برای بیماران پزشکی و جراحی، بیماران در بخشهای مراقبت ویژه و بیماران تحت پروسه های درمانی بهبود می بخشد، چه کودکان و چه بزرگسالان. موسیقی یک مداخله کم هزینه است که اغلب درد جراحی، پروسه های درمانی، حاد و مزمن را کاهش میدهد. موسیقی همچنین کیفیت زندگی بیماران دریافت کننده مراقبتهای تسکینی را بهبود می بخشد و حس راحتی و آرامش را تقویت می کند. ارائه موسیقی به مراقبت کنندگان ممکن است یک راهکار کم هزینه و لذت بخش برای بهبود همدلی، شفقت و مراقبت مبتنی بر رابطه باشد، بدون اینکه خطاها را افزایش دهد یا درجنبه های فنی مراقبت اختلال ایجاد کند.
موسیقی از زمانهای باستان برای افزایش رفاه و کاهش درد و رنج استفاده شده است. این مقاله به بررسی اثرات پزشکی مرتبط با موسیقی می پردازد، با تمرکز بر درد، اضطراب و خلق و خو. ما استفاده از موسیقی برای بهبود رشد شناختی مثل «اثر موتسارت» یا برای بیماران با تأخیر تشدید رشد، زوال عقل، اختلالات روانپزشکی، اختلالات عصبی، معلولیتهای حسی یا در محیط های نهادی مانند زندانها یا مدارس را مورد بحث قرار نمیدهیم، اگرچه کارهای زیادی در این زمینه ها انجام شده است.
4 مورد بالینی و موسیقی درمانی
- یکی از پزشکان جدید در بخش نوزادان شما پیشنهاد می کند که شروع به پخش ضبط هایی از موسیقی کلاسیک برای نوزادان کنید. پرستاران شیفت روز معمولاً به ایستگاه رادیویی موسیقی نرم راک گوش میدهند و تمایلی به تغییر ندارند. پرستاران شیفت شب وعصر هیچ موسیقی پخش نمی کنند. آیا شواهدی وجود دارد که نشان دهد موسیقی بر نوزادان تازه متولد شده تأثیر می گذارد؟ اگرچنین است، چه نوع موسیقی ممکن است بهترین باشد ؟
- تعداد روزافزونی از بیماران در کلینیک های گوارشی، پخش کننده هایCD یا 3MP خود را به کلینیک ها می آورند تا در طول کولونوسکوپی به آن گوش دهند و به این ترتیب آرامش پیدا کنند. چه شواهدی وجود دارد که موسیقی اضطراب را کاهش میدهد، خلق و خو را بهبود می بخشد یا استرس مرتبط با پروسه های درمانی را تسکین میدهد؟ آیا همه افراد به یک نوع موسیقی واکنش یکسانی دارند یا هر کس باید به آنچه دوست دارد گوش دهد? برای مثال، پاپ و راک برای نوجوانان، موسیقی کلاسیک یا جاز برای بزرگسالان؟
- برخی از پرستاران در مناطق قبل و بعد از عمل، هدفون به بیماران می دهند و موسیقی «نیو ایج» برای آنها پخش میکنند. آیا شواهدی وجود دارد که نشان دهد موسیقی به کاهش درد یا بهبود ترمیم زخم در دوره های پیش و پس از عمل کمک می کند؟
- یک نوازنده هارپ در یک مرکز مراقبت های تسکینی محلی به عنوان داوطلب فعالیت می کند. موسیقی چه نقشی در مراقبت های پایان زندگی دارد ؟
- یک جراح ترجیح می دهد که به موسیقی کانتری گوش دهد در حالی که دیگری موسیقی کلاسیک را دوست دارد. گوش دادن به موسیقی چگونه بر عملکرد پزشک یا مراقبت کننده تأثیر می گذارد ؟
بیمار ی ها، آسیبها و بستری شدن در بیمارستان استر س زا هستند. بیماران بستری شده مستعد تجربه استرس های محیطی مانند دمای سرد، سروصدا و نور شدید هستند، علاوه بر درد، ناراحتی و اضطرابی که با شرایط پزشکی و درمان های آنها همراه است. استرس ممکن است بر خواب، اشتها، هضم، رشد، رفتار و ترمیم زخم تأثیر بگذارد.
استرس همچنین ممکن است اثرات نامطلوبی بر سیستم های قلبی عروقی، نورواندوکرین وایمنی داشته باشد که به نوبه خود میتواند بهبود را به تأخیر بیاندازد، خطر عوارض را افزایش دهد و مدت بستری در بیمارستان را طولانی تر کند. اخیرا استفاده از محرکهای ساختار یافته برای کاهش استرس توصیه شده است، از جمله تکنیک هایی مانند چرخه های منظم نور و تاریکی، ماساژ و موسیقی درمانی.
صداهای محیطی که بدون کنترلهای مربوط به حجم، مدت زمان یا رابطه علت و معلول وجود دارند، به عنوان نویز درک میشوند. شناخته شده ترین اثرات نامطلوب نویز بیش از حد مربوط به آسیب شنوایی است؛ نویز همچنین به خستگی، افزایش هوشیاری بیش از حد، بیخوابی و کاهش اشتها کمک میکند.
در موشها، مواجهه با نویز منجر به استرس فیزیولوژیکی میشود که به صورت افزایش قابل توجه واکنشهای مجاری هوایی افزایش واکنشهای آلرژیک نمود پیدا میکند. در میان نوزادانی که در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان بستری هستند، نویز بیش از حد با کاهش اشباع اکسیژن و افزایش ضربان قلب و اختلالات خواب مرتبط است.
موسیقی یک محرک شنیداری عمدی است که شامل عناصر سازمان یافته مانند ملودی، ریتم، هارمونی، تن رنگ، فرم و سبک است. گوش دادن مکرر به موسیقی به شنونده این امکان را میدهد که صداها را شناسایی و پیش بینی کند. به همین ترتیب، مواجهه مکرر ممکن است اثرات بالینی را تقویت کند. با این حال، تکرار بیش از حد ممکن است منجر به خستگی و تحریک پذیری شود.
اپیدمیولوژی
موسیقی در تمام فرهنگهای انسانی وجود دارد و افراد در همه سنین، نژادها و پیشینه های قومی به آن گوش میدهند. یک معیار برای اندازه گیری محبوبیت یک موضوع، تعداد سایتهای اینترنتی است که به آن موضوع اختصاص دارند. با استفاده از این معیار، موسیقی با ۱۳۱ میلیون سایت پس از موضوع جنسیت با ۵۸۱ میلیون سایت در فهرست محبوبترین موارد در موتور جستجوی گوگل قرار دارد. جای تعجب نیست که انواع مختلف موسیقی برای افراد در سنین و پیشینه های قومی مختلف جذابیت دارد و ممکن است همان فرد در شرایط مختلف، نوع های متفاوتی از موسیقی را ترجیح دهد.
به عنوان مثال، لالایی ها ممکن است برای کودکان آرامش بخش باشند، اما شنیدن آهنگهای “Sesame Street” یا “Barney”به دفعات روزانه میتواند برای نوجوانان یا والدین آزاردهنده باشد. موسیقی با تمپوی بالا معمولا برای افزایش عملکرد ورزشی استفاده میشود، در حالی که موسیقی باروک ممکن است برای استراحت پس از یک امتحان پراسترس ترجیح داده شود و جاز برای معاشرت مورد علاقه باشد.
اخیراً انواع خاصی از موسیقی برای بهبود رشد کودکان به بازار عرضه شده اند، مثلا اثر موتسارت. همچنین برای حل مشکلات شناختی و بهبود اثرات درمانهای مکمل مانند ریکی و ماساژ استفاده میشوند. با اینکه این استراتژی ها همچنان بحث برانگیز هستند، موسیقی مدتها است که به عنوان یک درمان مکمل برای تسکین بیماران مبتلا به درد، اضطراب و انواع مختلف بیماریها و آسیب ها استفاده میشود.
موسیقی درمانی
موسیقی درمانی به عنوان یک حرفه بهداشت مرتبط شناخته شده است که از موسیقی برای تسهیل فرآیندهای درمانی استفاده میکند. موسیقی درمانگران معمولا موزیسین هایی هستند که آموزش خاصی در استفاده از موسیقی و بهره برداری از شخصیت درمانگر برای رسیدن به اهداف درمانی دریافت کرده اند. این اهداف شامل بازگرداندن، نگهداشت و بهبود سلامت جسمی و روانی است.
موسیقی درمانگران در انواع مختلفی از محیط ها به عنوان بخشی از تیم مراقبت های بهداشتی فعالیت می کنند. انجمن آمریکایی موسیقی درمانی بیش از 5200 عضو دارد که در بیمارستانها، کلینی کها، مدارس، مراکز مراقبت روزانه، آسایشگاهها، مراکز توانبخشی، زندانها و محیط های خصوصی مشغول به کار هستند. با این حال، حتی در غیاب یک موسیقی درمانگر حرفهای بسیاری از بیماران و کارکنان مراقبتهای بهداشتی به منظور مدیریت استرس، اضطراب و درد در محیطهای بالینی به موسیقی گوش میدهند یا آن را اجرا میکنند.
تأثیرات موسیقی بر بیماران
موسیقی و موسیقی درمانی ممکن است به جهت های زیر مستقیم به نفع بیماران باشد.
- فیزیولوژیکی
- روانی و اجتماعی-عاطفی
همچنین ممکن است به صورت غیرمستقیم از طریق اثرات آن بر نگرش ها و رفتارهای مراقبت کنندگان بر بیماران تأثیر بگذارد. در خصوص تأثیرات مستقیم فیزیولوژیکی، در حیوانات، موسیقی فعالیت نورونی را تغییر میدهد و ریتم های موسیقی با نواحی لبهای گیجگاهی و مناطق قشری مربوط به حرکت همگام می شود. ریتم های منظم می توانند الگوهای تنفسی را هماهنگ کنند. گوش دادن به موسیقی کلاسیک باعث افزایش تغییرپذیری ضربان قلب میشود، که این نشانهای از تعادل خودمختار قلبی است که سطوح بالاتر آن نشان دهنده استرس کمتر و انعطاف پذیری بیشتر است.
درحالیکه گوش دادن به نویز یا موسیقی راک باعث کاهش تغییرپذیری ضربان قلب میشود که نشان دهنده استرس بیشتر است. در دانشجویانی که در حال انجام فعالیتهای پراسترس بودند، سطوح پایین تر کورتیزول بزاقی در افرادی که به موسیقی گوش میدادند در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد که سطوح کورتیزول در آنها افزایش یافته بود. موسیقی بر بیان گیرنده های اوپیوئیدی مو، مورفین-۶ گلوکورونید و سطوح اینترلوکین-۶ در داوطلبان سالم تأثیر می گذارد. اثرات آن ممکن است توسط اکسید نیتریک میانجی گری شود، اما مکانیسم های دقیق آن همچنان در حد فرضیه باقیمانده اند.
انواع موسیقی
با وجود تفاوت های گسترده فردی و فرهنگی در انواع موسیقی مورد علاقه، برخی انواع موسیقی به طور مداوم اثرات فیزیولوژیکی مشابهی دارند. به عنوان مثال، در یک مطالعه، بزرگسالان و نوجوانان به چهار نوع مختلف موسیقی گوش دادند: کلاسیک، گرانج راک، نیو ایج و موسیقی طراحی شده که برای افزایش حس بهزیستی طراحی شده بود. در ابتدا و بلافاصله پس از گوش دادن به هر نوع موسیقی، شرکت کنندگان نظرسنجی هایی در مورد احساسات شخصی خود تکمیل کردند. موسیقی کلاسیک تنش را کاهش داد، اما تأثیر کمی بر دیگر احساسات داشت.
گوش دادن به موسیقی گرانج راک باعث افزایش قابل توجهی در خصومت، خستگی، غم و تنش شد و کاهش قابل توجهی در آرامش، وضوح ذهنی، سرزندگی و حس شفقت ایجاد کرد. با موسیقی نیو ایج، افزایش قابل توجهی در آرامش و کاهش در خصومت، وضوح ذهنی، سرزندگی و تنش مشاهده شد. بعد از گوش دادن به موسیقی طراحی شده، افراد گزارش دادند که آرامش، وضوح ذهنی، سرزندگی و شفقت بیشتری احساس کردند و خصومت، غم، خستگی و تنش آنها به طور قابل توجهی کاهش یافت. نوجوانان واکنش های روانشناختی و عاطفی منفی به موسیقی گرانج راک داشتند، حتی زمانی که معمولا دوست داشتند در خارج از محیط مطالعه به آن گوش دهند.
موسیقی برای نوزادان نارس
در بین نوزادان نارس، لالایی ها و موسیقی کلاسیک به نظر می رسد که باعث افزایش وزن، کاهش موارد کاهش اشباع اکسیژن، کاهش رفتارهای ناراحت و افزایش مکیدن غیرتغذیه ای میشود، که همه اینها میتواند به کاهش مدت بستری در بیمارستان کمک کند. در نوزادان نارس، مواجهه با موسیقی هارپ منجر به کاهش قابل توجه سطوح کورتیزول بزاقی و کاهش نرخ تنفس می شود، در حالی که به موسیقی گوش میدهند، نوزادان آرام میگیرند و به نظر میرسد که به خواب میروند، این کاهش در فعالیت ممکن است منجر به کاهش مصرف کالری، افزایش وزن و تسریع ترخیص از بیمارستان شود.
تأثیرات موسیقی کانتری، پاپ، جاز و دیگر انواع موسیقی بر نوزادان نارس به صورت سیستماتیک با تأثیرات لالایی ها و موسیقی کلاسیک مقایسه نشده است و همچنین موسیقی زنده به صورت مستقیم با موسیقی ضبط شده در این زمینه مقایسه نشده است.
موسیقی و خلق و خو در بیماران پزشکی و جراحی
پخش موسیقی در بخش های بیمارستانی و در اتاق های پیش از عمل و انتظار می تواند یک محیط مثبت برای بیماران، خانواده ها و کارکنان ایجاد کند. ایجاد چنین محیطی می تواند تأثیرات قابل توجهی بر خلق و خوی بیماران از نظر اضطراب، افسردگی و استرس ادراک شده داشته باشد. علاوه بر این، تغییرات فیزیولوژیکی مثبتی مانند افزایش سطوح ایمنوگلوبولین A بزاقی و کاهش سطوح کورتیزول سرم معمولا با تغییرات در سطح اضطراب و استرس همراه است. یک مقاله مروری که ۹۲ کارآزمایی تصادفی کنترل شده در مورد موسیقی درمانی را بررسی کرده است، نشان می دهد که موسیقی به کاهش اضطراب در بیماران بستری کمک میکند.
به عنوان مثال، موسیقی می تواند خلق و خو را بهبود دهد و اضطراب بیماران جراحی را کاهش دهد. در یک مطالعه در مورد اثرات گوش دادن به موسیقی بر اضطراب قبل از عمل در مردانی که تحت جراحی پروستات قرار میگیرند، شرکت کنندگانی که در مداخله موسیقی بودند کاهش قابل توجهی در اضطراب و فشار خون داشتند. بیماران قبل از جراحی با بی حسی نخاعی که به موسیقی گوش می دادند، نیاز کمتری به آرام بخش در مقایسه با گروه کنترل داشتند تا به درجه های مشابه از آرامش برسند.
در مطالعه هایی که بر روی بیست زن منتظر برای نمونه برداری از سینه انجام شد، گروهی که بیست دقیقه موسیقی دریافت کردند اضطراب کمتری نسبت به بیماران دریافت کننده مراقبت های معمول داشتند، پس از کنترل برای سطح اضطراب پایه.
به طور مشابه، مطالعه هایی از مداخله موسیقی در دوره بعد از جراحی بایپس قلب، نشان داد که موسیقی تأثیر قابل توجهی بر بهبود خلق و خو دارد. با این حال، در مطالعه هایی که بر روی کودکان در حال جراحی انجام شد، آنهایی که قبل از جراحی به موسیقی گوش داده بودند، کاهش اضطراب مشابهی با بیماران دریافت کننده مراقبت های معمولی داشتند و بیشتر از بیمارانی که داروی میدازوالم دریافت کرده بودند، اضطراب داشتند. به طور کلی، این مطالعات نشان میدهند که موسیقی درمانی تأثیرات مثبتی بر نتایج روانشناختی بیماران جراحی دارد؛ هیچ پیامد نامطلوب یا عوارض جانبی گزارش نشده است.
موسیقی و خلق و خو در بیماران مبتال به سرطان
موسیقی همچنین خلق و خو را در بیماران مبتلا به سرطان بهبود می بخشد. در یک نمونه از بیماران پیوند سلولهای بنیادی، افرادی که موسیقی درمانی دریافت کردند، نسبت به گروه کنترل، استرس روانی به مراتب کمتری را گزارش دادند، هم بلافاصله پس از جلسه موسیقی درمانی هم در طول دوره بستری. در میان بیماران مبتلا به سرطان که تحت پرتودرمانی قرار می گرفتند، آنهایی که در شروع درمان سطح اضطراب بیشتری داشتند، به احتمال بیشتری از مداخله موسیقی بهره مند شدند.
موسیقی درمانی همچنین می تواند خلق و خو را در بیماران کودکان مبتلا به سرطان بهبود بخشد. یک مطالعه درباره بیماران در یک مرکز کمک به بیماران سرطانی نشان داد که هم گوش دادن به موسیقی به صورت منفعل هم مشارکت فعال در بداهه نوازی در یک محیط گروهی، به کاهش سطح تنش کمک کرد. شرکت کنندگان نظراتی در مورد تأثیر موسیقی بر خلق و خوی خود به اشتراک گذاشتند: «احساس آرامش و ارتقا روحیه»، «آرامبخش و تسکین دهنده»، «اعصابم را آرام کرد» و «احساس آرامش و شادی داشتم.»
در دیگر محیط های بالینی از جمله بخش های مراقبت ویژه ICU ، موسیقی به طور قابل توجهی اضطراب و افسردگی بیماران را کاهش داده است. یک مطالعه از بیماران متصل به ونتیالتور، دستگاه تنفس مصنوعی، در بخش ICU نشان داد که موسیقی درمانی در کاهش اضطراب مؤثرتر از یک دوره استراحت بدون وقفه است.
همچنین یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده از بیماران هشیار متصل به ونتیالتور، که به طور تصادفی به یک گروه 30 دقیقه ای که موسیقی انتخابی خود را گوش می دادند یا به گروه استراحت تعلق گرفتند، تفاوت های قابل توجهی در سطح اضطراب، ضربان قلب و نرخ تنفس بین دو گروه نشان داد و کاهش بیشتری در اضطراب در گروه موسیقی مشاهده شد.
موسیقی و کاهش اضطراب در طول پروسه های درمانی
موسیقی همچنین اضطراب مربوط به پروسه های ناخوشایند یا ناراحت کنندهای مانند برونکوسکوپی، کولپوسکوپی و کولونوسکوپی را کاهش میدهد. پخش موسیقی ضبط شده ممکن است به اندازه یا حتی مؤثرتر از آموزشهای پیش از جراحی، مشاوره یا آموزش آرامش در کاهش اضطراب بیماران باشد، در حالی که هزینه به مراتب کمتری دارد. برای مثال، یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده بر روی ۸۹۱ بیمار که کولونوسکوپی یا آندوسکوپی داشتند، نشان داد که گوش دادن به ۵۱ دقیقه موسیقی انتخابی خود قبل از پروسه، اضطراب را به طور قابل توجهی نسبت به گروه کنترل کاهش داد.
یک کارآزمایی دیگر که بر روی بیمارانی که سیگموئیدوسکوپی منعطف داشتند، نشان داد که میزان اضطراب گروه موسیقی نسبت به گروه مراقبت معمول به طور قابل توجهی کاهش یافت، با کنترل سطح اضطراب پایه. در میان بیمارانی که پروسه های روزانه داشتند، مثل سیستوسکوپی، سوزاندن زخم، آندوسکوپی، کسانی که هنگام انتظار برای پروسه به موسیقی گوش میدادند، نسبت به گروه کنترل اضطراب کمتری گزارش کردند.
مطالعات متناقض درباره اثرات موسیقی بر اضطراب پروسه های پزشکی
با این حال، مطالعات دیگری از موسیقی درمانی در بیماران تحت پروسه های درمانی یافته های مبهمی داشته اند. در یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده بر روی 20 بیمار منتظر برای آنژیوگرافی قلب، کسانی که به طور تصادفی به گوش دادن به 20 دقیقه موسیقی انتخاب شده قبل از پروسه اختصاص داده شده بودند، اضطراب کمتری نسبت به گروه کنترل داشتند و همچنین کاهش قابل توجهی در سطح اضطراب، فشار خون و ضربان قلب نشان دادند. به طور مشابه، تقریباً 70درصد از بیماران ثبت نام شده در یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده از موسیقی درمانی برای آنژیوگرافی قلب، گزارش دادند که موسیقی باعث شد آنها احساس کم تنشی، آرامش بیشتر و امنیت بیشتری کنند.
با این حال، در یک کارآزمایی تصادفی دیگر از ۵۴ بیمار که آنژیوگرافی قلب داشتند، موسیقی درمانی به طور قابل توجهی اضطراب را کاهش نداد، خلق و خو را بهبود نبخشید یا عدم قطعیت بیمار را کاهش نداد. به طور مشابه، در یک کارآزمایی تصادفی کنترلشده بر روی ۰۶ بیمار تحت برونکوسکوپی فیبرواپتیک منعطف، تفاوتهای معناداری بین گروههای موسیقی درمانی و کنترل مشاهده نشد. همچنین، یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده از ۸۵ بیمار سرطانی که پروسه های ناخوشایند پزشکی مثل نمونه برداری از بافت، برداشتن یا گذاشتن پورت داشتند، هیچ تفاوت معناداری برای مداخله موسیقی در مقایسه با شرایط حواس پرتی ساده نشان نداد.
در مجموع، شواهد خوبی برای استفاده از موسیقی درمانی در بیماران جراحی و بیماران سرطانی وجود دارد، اما شواهد متفاوتی برای استفاده از موسیقی درمانی در بیماران تحت پروسه های پزشکی وجود دارد. شاید عواملی که بر اثربخشی موسیقی درمانی در بیماران در انتظار یا تحت پروسه های ناخوشایند تأثیر می گذارند شامل تفاوت های فردی مانند ترجیحات موسیقی، سطح اضطراب اولیه و میزان علاقه به پرت شدن حواس از پروسه باشند. موسیقی درمانی ممکن است به برخی از بیماران تحت این پروسه ها کمک کند تا توجه خود را از تجربیات ناخوشایند منحرف کنند. با این حال، ممکن است مهم باشد که این مداخله بر اساس خواسته ها و ترجیحات بیمار تنظیم شود.
تأثیرات موسیقی بر کاهش درد
بسیاری از مطالعات درباره تأثیرات موسیقی درمانی بر تسکین درد داشته اند، مانند اندازه نمونه کوچک، عدم اختصاص تصادفی و عدم کنترل برای بی حسی بیمار. این مشکلات علیرغم این، به طور کلی موسیقی یک مداخله کم هزینه است که برای بیماران جذاب است و اغلب به کاهش درد کمک میکند.
پخش موسیقی برای بیماران در طول یا پس از جراحی به کاهش درد و استفاده از مرفین و سایر آرامبخش ها، داروهای ضد اضطراب و مسکن ها کمک میکند. در یک سری از ۷۱ بیمار جراحی عروقی و قفسه سینه که به موسیقی زنده هارپ گوش دادند، سطح درد به طور قابل توجهی پس از جلسه موسیقی کاهش یافت. در یک مطالعه از ۱۱۳ بیمار جراحی زنان، بیمارانی که موسیقی، آرامش یا ترکیبی از آنها دریافت کردند، نسبت به بیمارانی که مراقبت های معمول را دریافت می کردند، به طور قابل توجهی از داروهای مسکن کنترل شده توسط بیمار کمتر استفاده کردند.
مطالعه های مشابه از 500 بیمار جراحی شکمی نشان داد که بیمارانی که موسیقی درمانی، آرامش یا ترکیبی از این دو دریافت کردند، سطح درد کمتری نسبت به گروه کنترل داشتند. یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده از 510 بیمار تحت جراحی فتق مغبنی یا واریس تفاوتهای تسکین درد را بسته به اینکه موسیقی در طول یا پس از جراحی پخش شد، بررسی کرد، کاهش درد کوتاه مدت قابل توجهی در هر دو گروه موسیقی مشاهده شد، بدون توجه به اینکه موسیقی در طول یا پس از جراحی پخش شده بود.
تأثیرات موسیقی بر درد مرتبط با پروسه ها
موسیقی در کاهش درد مرتبط با انواع مختلف پروسه ها مؤثر بوده است، از جمله برداشتن سوختگی، ترمیم پارگی، سوراخ نخاع، گذاشتن خطوط داخل وریدی، واکسیناسیون و پروسه های دندانپزشکی.
موسیقی و درد در پروسه های درمانی
چندین کارآزمایی تصادفی کنترل شده از موسیقی درمانی برای بیماران تحت کولونوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی منعطف نشان داده اند که در مقایسه با بیماران گروه کنترل، کسانی که به موسیقی گوش می دادند، به طور قابل توجهی درد کمتری گزارش کردند، از داروهای آرام بخش تجویزی پزشک کمتر استفاده کردند و زمان بررسی کوتاه تری داشتند.
موسیقی به طور مؤثر باعث کاهش ادراکات و واکنش های بیماران نسبت به درد در طول زایمان و همچنین در نوزادان نارس بسیار کوچک و سایر گروه های بیماران مبتلا به درد مزمن شده است. زنانی که در طول زایمان به موسیقی آرام گوش می دادند، ناراحتی ناشی از درد کمتری را گزارش کردند و موسیقی را به عنوان یک کمک مفید برای خود در نظر گرفتند. بزرگسالانی که روزانه 20 دقیقه به موسیقی گوش می دادند به مدت ۲ هفته، کاهش درد ناشی از استئوآرتریت مزمن را نسبت به گروه کنترل گزارش کردند که سطح درد آنها ثابت مانده بود.
اکثر بیماران مبتلا به سرطان از تسکین درد حداقل متوسطی از موسیقی برخوردارند و موسیقی اغلب به عنوان یک درمان مکمل در مراکز پیشرفته سرطان ارائه می شود. یک مطالعه آزمایشی اخیر تأثیر موسیقی درمانی بر درد و تهوع خود گزارش شده و همچنین زمان رشد سلولهای پیوندی در میان بیماران تحت پیوند مغز استخوان را ارزیابی کرد، در این گروه بیمارانی که موسیقی درمانی همراه با تصویرسازی آرامش دریافت کردند، درد و تهوع کمتری گزارش کردند و به صورت عینی رشد سریع تری از سلولهای پیوندی خود داشتند.
موسیقی در مراقبتهای پایان عمر
موسیقی درمانی می تواند کیفیت زندگی بیماران در حال مرگ را بهبود بخشد. موسیقی درمانی می تواند تعاملات حمایتی بین بیماران و عزیزانشان را تسهیل کند و به بیماران کمک کند تا با احساسات خود ارتباط برقرار کنند و آنها را به روشی کمتر تهدیدآمیز از بیان کلامی بیان کنند. در کار با افرادی که در حال مرگ هستند، موسیقی ممکن است ابزاری برای فراتر رفتن از تجربیات فیزیکی علائم و کاهشهای جسمانی باشد.
تحقیقات توصیفی و کیفی برخی داده ها را در مورد فواید موسیقی درمانی در مراقبت های پایان عمر ارائه میدهند. در یک برنامه موسیقی درمانی در مراقبت تسکینی، ۷۵ درصد از بیماران گزارش دادند که شرکت در این برنامه به آنها کمک کرد تا احساس آرامش بیشتری داشته باشند یا خلق و خوی آنها را بهبود بخشید.
کارکنان گزارش کردند که موسیقی در زمینه هایی مانند رضایت بیمار، کاهش استرس، کاهش اضطراب و پذیرش بیشتر بیمار مؤثر به نظر میرسد. در یک برنامه موسیقی درمانی در مراقبت تسکینی که در آن بیماران آهنگ هایی می نوشتند، مضامین شعری که ظهور کردند شامل پیامهایی به دیگران، احساسات مثبت و قدردانی، بازتاب های شخصی، تعارف به کارکنان، بیماران دیگر، خانواده و دوستان، خاطرات، تأمل درباره افراد مهم، بیان از دست دادن و دشواری مربوط به بیماری، تصویرسازی و دعاها بودند.
در مطالعه ای از مداخلات موسیقی تک جلسه ای برای بیماران در حال مرگ، تغییرات قابل توجهی از قبل تا بعد از جلسه در زمینه کنترل درد، راحتی فیزیکی و احساسات آرامش پیدا شد. در یک مطالعه از اثرات موسیقی درمانی بر بیماران تحت مراقبت خانگی، بیماران به صورت تصادفی برای دریافت موسیقی درمانی یا مراقبت های معمولی در منزل تقسیم بندی شدند. بیماران در گروه موسیقی درمانی کیفیت زندگی بالاتری گزارش کردند و کیفیت زندگی آنها با افزایش تعداد جلسات موسیقی درمانی بیشتر شد.
تأثیرات موسیقی بر پزشکان و مراقبان
موسیقی همچنین ممکن است به صورت غیرمستقیم از طریق تأثیرات آن بر محیط ادراک شده و بر مراقبان، به نفع بیماران باشد. به عنوان مثال،
- یک مطالعه نشان داد که موسیقی انتخابی توسط خود، سرعت و دقت عملکرد جراحان در یک کار استرس زا را بهبود می بخشد در مقایسه با جراحانی که به موسیقی گوش نمی دادند یا به موسیقی انتخاب شده توسط آزمایش کنندگان گوش می دادند.
- مطالعه دیگری از کارکنان مراکز مراقبت طولانی مدت نشان داد که شرکت در جلسات موسیقی درمانی گروهی باعث کاهش خستگی شغلی و بهبود خلق و خوی کارکنان شد.
- مطالعه سوم نشان داد که والدین تمایل بیشتری به ارائه کوبیدن قفسه سینه برای کودکان مبتلا به فیبروز کیستیک داشتند اگر در طول درمان موسیقی پخش میشد.
در یک نظرسنجی از کارکنان در بخش مراقبتهای ویژه نوزادانNICU، کارکنان معتقد بودند که موسیقی میتواند برای بیماران مفید باشد، باعث افزایش خطاهای شغلی نمیشود، اما ممکن است حضور یک موسیقیدان زنده باعث ایجاد اختلال در جریان کار شود، کارکنان در این بخش به شدت موسیقی کلاسیک یا سازهای بدون کلام را به انواع دیگر موسیقی ترجیح می دادند و موسیقی ضبط شده را به موسیقی زنده ترجیح می دادند. دانشکده های پزشکی در حال حاضر در حال ادغام موسیقی در دوره های آموزشی انسان دوستی پزشکی هستند تا ویژگیهای مطلوبی مانند مراقبت، همدلی، احترام به کرامت انسانی، شفقت و ارتقای روابط در پزشکان را تقویت کنند.
خطرات موسیقی
موسیقی، تا زمانی که از ملاحظات عقلانی استفاده شود و از حجم صدای بیش ازحد جلوگیری شود، به طور کلی ایمن است. با ظهور دستگاه های پخش کوچک مانند جعبه های بوم و پخش کننده های شخصی CD وMP3 ، موسیقی یک خدمت کم هزینه برای ارائه است، حتی به صورت فردی. برای به حداقل رساندن خطرات انتقال بیماریهای عفونی، ممکن است به بیماران توصیه شود که هدفون های شخصی خود را بیاورند که اغلب در فروشگاه ها موجود هستند.
نتیجه گیری
موسیقی در همه فرهنگ های انسانی نقشی مرکزی ایفا میکند. موسیقی اثرات مستقیم و غیرمستقیمی بر فیزیولوژی و علائم بالینی دارد. موسیقی با انتخاب دقیق می تواند استرس را کاهش دهد، حس راحتی و آرامش را تقویت کند، حواس بیماران را از درد پرت کند و عملکرد بالینی را بهبود بخشد. تحقیقات بیشتری لازم است تا نقش بهینه آن در مراقبت جامع و کم هزینه بیماران مشخص شود. با انجام چنین تحقیقاتی، موسیقی درمانی به نظر می رسد ایمن و برای طیف وسیعی از بیماران در شرایط بالینی مختلف مفید باشد.
منبع : Southern Medical Journal • Volume 98, Number 3, March 2005
کاتی جی. کمپر، پزشک و استاد بهداشت عمومی(MD, MPH) ، و سوزان سی. دانهاور، دکترای تخصصی(PhD)
آموزشگاه موسیقی علم
آموزشگاه موسیقی علم با بهرهگیری از اساتید مجرب و دورههای تخصصی موسیقی ، فضایی حرفهای و حمایتگرانه برای همه علاقهمندان به موسیقی ایجاد کرده است. این آموزشگاه که یکی از آموزشگاه موسیقی غرب تهران می باشد، بر این باور است که موسیقی میتواند نه تنها به عنوان یک هنر، بلکه به عنوان ابزاری برای بهبود سلامت جسمی و روحی به کار رود.
در اینجا، هنرجویان از دورههای تخصصی موسیقی بهرهمند میشوند که نه تنها مهارتهای موسیقایی آنها را ارتقا میدهد، بلکه به کاهش استرس، افزایش تمرکز و بهبود کیفیت زندگی کمک میکند. آموزشگاه علم با ارائه کلاسهای متنوع و محیطی حمایتی، به افراد در هر سنی کمک میکند تا از تأثیرات مثبت موسیقی در زندگی خود بهرهمند شوند. برای مشاهده دوره های آموزش موسیقی آموزشگاه علم کلیک کنید.
یکی از حوزههای ویژهای که آموزشگاه موسیقی علم به آن توجه دارد، تأثیرات مثبت موسیقی کودکان بر روی آن ها است. تحقیقات نشان میدهد که موسیقی نقش مهمی در رشد شناختی و عاطفی کودکان ایفا میکند. کودکان از طریق یادگیری سازهای موسیقی میتوانند مهارتهای حرکتی و ذهنی خود را تقویت کنند، اعتماد به نفس بالاتری پیدا کنند و با خلقیات مثبتتری رشد کنند. آموزشگاه موسیقی علم در غرب تهران با ارائه کلاسهای موسیقی تخصصی کودکان، تلاش میکند تا به آنها کمک کند از طریق موسیقی تواناییهای خود را کشف و پرورش دهند. دورههای موسیقی کودکان در این آموزشگاه شامل بازیهای موسیقایی، آموزش اصول اولیه ساز و ایجاد انگیزه برای یادگیری است.