برای آنکه آموزش ساز قانون را شروع کنید ابتدا باید بدانید که این ساز چه ساختاری دارد.
قانون، سازی متشکل از یک جعبه چوبی ذوزنقهای شکل است که در دو طرف آن، تعداد زیادی سیم فلزی و نایلونی وصل شده است. این سیمها در مسیر خود از روی خرک چوبی عبور میکنند و به دور گوشیها پیچیده میشوند. این خرک بر قطعهای کوچک که از جنس پوست حیوانات است، تکیه دارد. جنس سیمهای قانون، یا نایلون است و یا روده گوسفند. به علاوه تعداد این سیم ها، ۷۲ عدد است که ۲۴ صوت را میتوان از آنها شنید.
قانون، با دو انگشت سبابه و با دو مضراب بین حلقهای که به انگشتان وصل شده، نواخته میشود. مضراب، در اثر برخورد با سیم، لرزش را به خرک منتقل و پوست را به لرزه درمی آورد تا صدا ایجاد شود. اگر به صفحه قانون نگاه کنید، سوراخهای بزرگی را میبینید که به آنها گل میگویند. گل ها، در کیفیت صدای قانون مهمترین نقش را دارند.
یادگیری اصول نوازندگی قانون، مثل هر ساز دیگری محدودیت سنی نمیشناسد. شما میتوانید کودکان خود را از سنین ۷-۸ سالگی برای گذراندن دوره آموزش قانون ثبت نام کنید و یا خود در هر سن و سالی که هستید، آموزش این ساز را آغاز نمایید. مطمئن باشید که هیچ وقت برای فراگیری قواعد نوازندگی قانون دیر نیست!
آموزشگاه موسیقی علم، این افتخار را دارد که با سالها تجربه درخشان در زمینه آموزش انواع ساز در موسیقی، شاگردانی حرفهای تربیت نماید و به عنوان یکی از برترین موسسات آموزشی در این زمینه، نام خود را ماندگار کند. اگر علاقهمند به یادگیری ساز قانون هستید، همین حالا با ما تماس بگیرید؛ منتظرتان هستیم.
برای یادگیری ساز قانون به گذراندن کلاس سلفژ نیاز نیست ولی شرکت در این کلاس درک را بالا میبرد.
وقتی آموزش موسیقی را شروع میکنید، به عنوان یک مبتدی باید با تکیه بر پشتکار وارد عمل شوید. تفاوت یک نوازنده مبتدی با حرفهای، در ماهها آموزش و تلاشی است که نوازنده حرفهای با عشق و علاقه صرف یادگیری موسیقی نموده است. اصلاً مهم نیست چهسازی را برای یادگیری انتخاب میکنید، در هر صورت برای حرفهای شدن باید وقت، انرژی و زمان زیادی را صرف کنید. ساز قانون نیز از این قاعده مستثنی نیست.
هدف: اگر رویایتان حرفهای شدن در حدی است که از شما برای نواختن قانون در گروههای ارکستر بزرگ دعوت شود، یک بازه زمانی ۷ تا ۱۰ساله را در نظر بگیرید. گاهی هدف هنرجو، آنقدرها بزرگ نیست و صرفاً میخواهد به نواختن چند قطعه معروف اکتفا کند. در این صورت یکسال تمرین و تلاش کفایت میکند.
علاقه: مسیر آموزش موسیقی وقتی هموار میشود که با عشق و علاقه پای به میدان یادگیری آن گذاشته باشید. کسی که عشق نوازندگی قانون را در دل دارد، از هیچ تلاشی برای یادگیری مضایقه نمیکند و در زمان کوتاهتری به اصول نوازندگی آن مسلط میشود.
تمرین: تمرین و تکرار شما را از دیگران متمایز میکند. اگر زمان کافی برای تمرین قانون اختصاص ندهید، دیرتر به هدفتان از یادگیری این ساز میرسید. هر نیم ساعت کلاس موسیقی، به ساعتها تمرین مداوم در طول روز نیاز دارد.
صدای ساز سنتور، کمی انعکاس دارد. اگر این ساز را با قانون مقایسه کنید، متوجه میشوید که چنین انعکاسی در صدای قانون نیست و این یک امتیاز ویژه برای قانون است. فرقی نمیکند این ساز به تنهایی نواخته شود یا در ارکستر، در هر صورت صدای آن بسیار دلنشین و شنیدنی است.
وقتی تاریخچه ساز قانون را میخوانید، متوجه میشوید که اصالت این ساز به خانواده یک ساز قدیمی به نام سیتار برمیگردد. عدهای آن را به افلاطون، نسبت میدهند و برخی دیگر بر این باورند که قانون، متعلق به فارابی، دانشمند و فیلسوف بزرگ ایرانی است.
آنطور که به نظر میرسد، قانون، یک ساز ایرانی است که پس از اسلام پای آن به موسیقی عربی نیز باز شد. قانون تا دوره صفویه، جزو یکی از اصلیترین سازهای ایرانی محسوب میشد اما با افول این سلسله و اشغال ایران به دست افغان ها، ساز قانون نیز مانند دیگر جلوههای هنری فراموش شد.
اگرچه نقل قولهای متفاوتی درباره تاریخچه ساز قانون گفته شده اما به احتمال زیاد، ساز قانون از مشرق زمین به اروپا رسیده تا در آنجا به دست موسیقیدانان بزرگ، مکانیزه گردد و با الهام از آن، بزرگترین سازهای کلاویه دار سیمی ساخته و پرداخته شود.
قدیمیترین سند تاریخی درباره ساز قانون را میتوانید در کتاب موسیقی الکبیر فارابی پیدا کنید. فارابی به عنوان یکی از موسیقیدانان سرآمد جهان اسلام در قرن ۴ هجری، سازهای متداول زمان خود را عمیقاً بررسی کرده و به ساز قانون نیز پرداخته است.
جلال قانونی و رحیم قانونی، دو نوازنده شیرازی هستند که تبحری ستودنی در نواختن این ساز دارند. از دیگر نوازندگان صاحب نام قانون، میتوان به مرحوم مهدی مفتاح اشاره کرد که با قانون نوازی بینظیر، بسیاری را به این ساز علاقهمند کرده بود.
برای نواختن ساز قانون، ابتدا باید آن را روی پا و یا روی میز قرار دهید. اگر میز را انتخاب میکنید، دقت داشته باشید که از صندلی کمی بلندتر (شیب به سمت نوازنده) باشد. برای نوازندگی این ساز در ارکستر، باید در ردیف نخست نوازندگان باشید؛ البته اگر قرار به تک نوازی باشد. اما اگر نواختن قانون همراه با ارکستر باشد، میبایست روبرو بنشینید.
آنچه در نوازندگی ساز قانون، اهمیت ویژهای دارد، فرم اعضای بدن در زمان نواختن این ساز است. اصل بر این است که کمرتان را کاملاً صاف نگه دارید، آرنجها داخل بدن باشد و دست را با زاویه ۹۰ درجه حرکت دهید. توجه داشته باشید که دست ها، موقع نواختن کاملاً آزاد باشد و بدون فشار بر روی سیم (کمی با فاصله) حرکت کند.
چنانچه نوازندگی ساز بر روی زمین برای شما راحتتر است، باید چهار زانو بنشینید، ساز را روی پایتان قرار دهید، دو دست را با فاصله یک اکتاو بر روی ساز بگذارید و نواختن را آغاز کنید. توجه داشته باشید که دست چپ، کمی دیرتر از دست راست به سیم زخمه میزند تا صوتی همنام و دو صدا با فاصله یک اکتاو از ساز شنیده شود.
ساز قیمت مناسب است و قیمت آن از 8 میلیون شروع میشود.
در دوره آموزش ساز قانون ابتدا طرز نشستن و مقدمات تئوری آموزش داده میشود سپس به سراغ نحوهی صحیح ساز زدن و ریتمهای خود ساز میرویم.
اساتید قانون در موسسه سرکار خانم مرجان مهربان هستند.
هر انسانی برای پیشرفت در هر شاخه از زندگی نیاز به آموزش دارد موسیقی هم با اینکه بسیار به روح انسان نزدیک هست اما برای به وجود آمدن و خلق شدن نیازمند یکمسیر درست و علمی ست
ما شما را به جهانی پر از احساسات از راه علم هدایت خواهیم کرد
هر انسانی برای پیشرفت در هر شاخه از زندگی نیاز به آموزش دارد موسیقی هم با اینکه بسیار به روح انسان نزدیک هست اما برای به وجود آمدن و خلق شدن نیازمند یکمسیر درست و علمی ست
ما شما را به جهانی پر از احساسات از راه علم هدایت خواهیم کرد
تهران، شهران، میدان دوم، خیابان نعمت الهی (یکم)، مجتمع سامان طبقه اول، واحد ۳
۰۲۱۴۴۳۶۳۹۲۸ – ۰۲۱۴۴۳۶۶۳۷۲ – ۰۹۱۹۲۱۴۱۴۵۴
© 2022 Alammusic. All rights reserved