جستجو کردن
Close this search box.

آموزش داربوکا

اساتید داربوکا در آموزشگاه

مدرس: تنبک/ داربوکا/ کاخن

پیش ثبت نام در دوره آموزشی داربوکا

این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

پیشنیاز دوره آموزش داربوکا

برای شروع یادگیری این ساز نیاز به دانش خاصی نیست و تئوری موسیقی و سلفژ در این ساز آپشنال است و اینکه در ساز های کوبه ای اسم نت ها متفاوت است و ریتم خاصی باید بلد بود.  یک یا دو جلسه مبانی و سلفژ برای این سازها کافی است.

روش آموزش داربوکا

در این دوره ابتدا طرز نشستن آموزش داده می شود سپس به سراغ نحوه‌ی صحیح ساز زدن و ریتم های خود ساز می‌رویم.

اساتید داربوکا در موسسه علم جناب آقای استاد حسام متولی و آرمان سلطانی هستند.

سخن اساتید: اگر پس از یکی از این ساز های کوبه ساز کوبه ای دیگر یاد گرفته شود درک ریتم بهتری پیدا می‌کنید.

بهترین سن برای یادگیری داربوکا

دوران کودکی، بهترین زمان برای فراگیری اصول نوازندگی داربوکا است. کودکان قدرت یادگیری بسیار بالایی دارند و چون اوقات فراغتشان بیشتر است، به سرعت می‌توانند یک ساز جدید یاد بگیرند. اما اگر عشق به نوازندگی یک ساز به ویژه ساز داربوکا دارید، هیچ وقت نباید سن و سال بهانه‌ای برای دور ماندن شما از رویایتان باشد.

شما می‌توانید از همین امروز شروع کنید و مهارت‌های نوازندگی داربوکا را در آموزشگاه موسیقی علم که جزو آموزشگاه‌های خوب موسیقی است، یاد بگیرید. اساتید مجرب این مجموعه، اصول و قواعد نوازندگی داربوکا را با صبر و حوصله به هنرجویان عزیز می‌آموزند و تا تسلط کامل بر نواختن این ساز، در کنار شاگردان خود هستند.

کمی در مورد ساز داربوکا

داربوکا، سازی با صدای پرمعنا است. این ساز از گذشته‌های بسیار دور تا همین امروز، نقش تاثیرگذاری در موسیقی عرفانی و بزمی داشته است. داربوکا، فرم تغییر یافته تمبک است که از نظر ظاهری بسیار به آن شبیه بوده و البته در رنگ صدا و نحوه نواختن، تفاوت‌های اساسی با تمبک دارد. علاقه‌مندان ساز داربوکا، مردمان خلیج همیشه فارس هستند که این ساز را تمپو، دربونگه، تیمپو و دمبو نامیده‌اند و در مراسمات مختلف، از آن استفاده می‌کنند.

ساختار ساز داربوکا یا تمپو

بدنه داربوکا، یا پلاستیکی است و یا فلزی. مدل‌های پلاستیکی معمولاً برای آموزش داربوکا مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ چرا که مقرون به صرفه‌اند و قیمت پایینی دارند. بدنه فلزی داربوکا، از جنس مس، آلومینیوم یا چدن ساخته شده است. داربوکا، پوستی دارد که جنس آن پوست مصنوعی مثل پوست پاور بیت، پوست شفاف یا… می‌باشد.

داربوکا فلزی، دارای محفظه صوتی کوچکی است که در آن پوست، با پیچ و مهره به ساز وصل می‌شود. این پیچ و مهره ها، در زیر و بم کردن صدای ساز تاثیر زیادی دارند.

برخی سازندگان داربوکا، از سرامیک و سفال و پوست طبیعی بز و ماهی برای ساخت داربوکا استفاده می‌کنند. تمپو یا داربوکا سفالی، سازی است که قدمت دیرینه‌ای دارد. شکل این ساز، به تخم مرغ شبیه است؛ یعنی تنه‌ای استوانه‌ای دارد و فاقد گلویی است. برای ساخت داربوکا سفالی، پوست را با چوبی یا سریش به دهانه ساز وصل می‌کنند.

تاریخچه داربوکا چه می‌گوید؟

فکر نکنید که داربوکا، ساز تازه‌ای است! تاریخچه پیدایش این ساز را که ورق بزنید، به ۱۱۰۰ سال قبل از میلاد مسیح می‌رسید و این شگفت‌انگیز است. اسناد تاریخی به دست آمده در سومر و بابل، بر وجود ساز داربوکا در این نواحی صحه می‌گذارد.

در بررسی تاریخچه ساز داربوکا، باید این احتمال را در نظر گرفت که داربوکا از بقایا و بازماندگان درام‌های باستانی باشد. زیرا در تمامی فرهنگ‌های باستانی، داربوکا، نقشی مهم در مراسم و معابد مذهبی داشته است.

اصالت ساز داربوکا، به خاورمیانه باز می گردد. فرهنگ‌های ترکی و عربی، بارها و بارها شاهد نقش آفرینی داربوکا در رقص و موسیقی بزمی خود بوده اند. فرق سبک‌های عربی و ترکی در نواختن داربوکا، به دلیل تفاوت ضربات انگشت در ساز زدن و تکنیک‌های نوازندگی است.

در فرهنگ ایرانی، از این ساز به عنوان تمپوی عربی نام می‌برند. صدای این ساز، همیشه موجب جذابیت موسیقی پاپ و ریتمیک بوده است. هرچند نمی‌توان از کاربردهای آن در موسیقی سنتی و تلفیقی نیز غافل شد. با همه این ها، مهمترین و اساسی‌ترین کاربرد داربوکا، در موسیقی نواحی جنوبی یا به اصطلاح موسیقی بندری است.

تفاوت تمپو و داربوکا

داربوکا، سازی جذاب و خوش صدا است که اغلب در نواحی جنوبی کشورمان از آن استفاده می‌شود. خوشبختانه جایگاه داربوکا، در موسیقی تلفیقی نسبت به گذشته ارتقاء یافته است.

همانطور که گفتیم ایرانی‌ها به ساز داربوکا، تمپو هم می‌گویند. در واقع به دلیل تکرار زیاد، این واژه بر سر زبان‌ها افتاده است. از زمانی که به یاد داریم، واژه تمپو عربی به گوش ما خورده و حالا عجیب نیست اگر برخی از ما به داربوکا، تمپو می‌گوییم.

روش نگهداری از ساز داربوکا

با توجه به اینکه بخش عمده‌ای از ساز داربوکا، از مواد پلاستیکی ساخته شده، نباید آن را به مدت طولانی در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید. تغییرات دمایی، به پوست داربوکا آسیب می‌زند.

داربوکا فلزی، جنس دیگری از این ساز بوده که البته آن هم به گونه‌ای دیگر آسیب‌پذیر است. برای محافظت از این ساز فلزی و ممانعت از زنگ زدگی، نباید آن را در معرض رطوبت قرار دهید.

بهترین روش نگهداری از داربوکا، این است که ساز را پس از نوازندگی به درون هارد کیس منتقل نمایید. هاردکیس، خانه امن داربوکا شما است و از آن در برابر هرگونه ضربه و صدمات فیزیکی محافظت می‌کند. برخی از هاردکیس‌ها به رطوبت گیر و سیلیکاژل مجهز اند و کارایی آن‌ها در حفاظت از ساز، واقعاً عالی است.

قیمت ساز داربوکا

ساز ارزان قیمتی ست و قیمت از  2 میلیون تومان شروع می‌شود.