اگر از ما بپرسید که اولین قدم برای فراگیری کمانچه چیست میگوییم تهیه یک ساز خوب! با تهیه یک ساز خوش صدا و باکیفیت و ثبت نام در آموزشگاه موسیقی علم، اولین قدمهای آموزش این ساز را برخواهید داشت. استاد شما در این موسسه، لوازم مورد نیاز و کتابهای آموزشی را به شما معرفی میکند.
در وهله اول، استاد کمانچه درباره ساختار ساز برایتان توضیح میدهد و مطالب کلی را به شما میآموزد. سپس با مشخص کردن جای نتها بر روی کمانچه، چند قطعه تمرینی را برای تقویت قدرت آرشه کشی به شما آموزش میدهد. در ادامه، با نحوه نواختن قطعات مختلف ایرانی آشنا میشوید و آرام آرام با تدریس کمانچه پیش میروید. با اتمام کتب مقدماتی، آموزش کتابهای پیشرفته و ردیفهای گوناگون برای شما آغاز میشود.
بسته به جثه و درک وفهم کودک میتوانند از سن چهار تا پنح ساله این ساز را شروع به یادگیری کنند اما تمامی کودکان هشت سال به بالا توانایی یادگیری این ساز را به علت داشتن سواد خواندن و نوشتن دارند.
برخی یادگیری کمانچه را از سنین پایین و از ۶ سالگی آغاز کرده و با گذراندن دوره ارف، به سراغ یادگیری اصول کمانچه نوازی رفته اند. اما سن که تنها یک عدد است! هر کس در هر سن و سالی، میتواند یادگیری کمانچه را آغاز کند؛ تنها کافیست عشق کافی به این ساز داشته باشد و برای یادگیری آن وقت و هزینه صرف کند.
نه کمانچه، بلکه فراگیری هر ساز دیگری، مستلزم داشتن علاقه و پشتکار بسیار است. شما تنها در صورتی میتوانید صفر تا صد کمانچه نوازی را یاد بگیرید که با تمامی وجود آن را دوست داشته باشید و از صدای دلنشین این ساز اصل، آنقدر لذت ببرید که تمرین روزانه شما را خسته نکند!
آموزش کمانچه مثل دیگر سازها، میبایست زیر نظر استاد کمانچه باشد. با تعالیم استاد کمانچه، هنرجویان میتوانند با تکنیک صحیح آموزش آشنا شوند و به صورت اصولی در این مسیر گام بردارند.
برای یادگیری کمانچه، باید مستمر تمرین کنید و هر روز ساعاتی مشخص را برای تمرین این ساز جذاب در نظر بگیرید. آنچه باعث پیشرفت هنرجویان میشود، نظم و انضباط در تمرین است. پیشنهاد ما این است که روزانه یک ساعت برای تمرین کمانچه اختصاص دهید که البته این مدت زمان، بسته به شرایط شما، سن و اهدافی که دارید، متفاوت خواهد بود.
مهمترین سرمایه شما، عشق و علاقه به ساز کمانچه است. مدرس موسیقی، این علاقه را به نردبانی برای پیشرفت هنرجوی خود تبدیل میکند. یک استاد حرفهای، با چند جلسه آموزش ساز، متوجه میشود که آیا شاگردش واقعاً به این ساز علاقهمند است یا نه؟ اگر نه، همان موقع عذر هنرجو را میخواهد و او را بیهوده تشویق نمیکند! خرید ساز، تهیه کتاب و دفتر نت، لوازم جانبی کمانچه و هماهنگ شدن با استاد از دیگر شرایط آموزش کمانچه است.
میگویند کمانچه اسبی زیبا است که باید آن را رام کنید. یادگیری نوازندگی کمانچه، مثل هر ساز دیگری، تنها با داشتن پشتکار و تمرین امکانپذیر است. اینکه چقدر طول میکشد تا بتوانید کمانچه بنوازید، بستگی به خودتان دارد. باید دید عشق و استعداد شما در چه سطحی است و چه مدت زمانی برای تمرین این ساز اختصاص داده اید. اما به طور میانگین، با ۲ الی ۳ سال تمرین روزانه، میتوانید بر این ساز مسلط شوید و قطعات گوناگون را بنوازید.
سازی اصیل و سنتی، بسیار شبیه به رباب و قیچک، با صدایی که بر اعماق جان مینشیند؛ این توصیفات دربارهسازی است که آن را به نام کمانچه میشناسیم. کمانچه، پیش از ورود ویولن به ایران، شهرت بسیاری داشت؛ وقتی پای ویولن به صنعت موسیقی ایران رسید، کمانچه کمرنگ شد اما همیشه به عنوان یک ساز سنتی ایرانی، اصالت خود را حفظ کرد.
کمانچه، سازی زهی آرشهای بوده که از دسته، کاسه، پایه و… تشکیل شده است. کاسه کمانچه، از جنس توت و شبیه یک کره توخالی است. دسته ساز مثل یک لوله توپر بوده و برخلاف گیتار، پردهبندی ندارد. پوست ساز بر روی دهانه آن تعبیه شده و بر روی پوست، خرک آن قرار گرفته است.
کمانچه، چهار سیم دارد ولی جالب است بدانید که در ابتدا سه سیم داشت و پس از پیوستن ویولن به جمع سازها در ایران، چهار سیمه شد. کمانچه را به صورت نشسته مینوازند. نوازنده آن را به صورت عمود در دست چپ میگیرد و آرشه را که در دست راست اوست، برای به صدا درآوردن کمانچه روی سیمها میکشد.
صدای کمانچه، کمی تودماغیتر از صدای ویولن است. صدای این ساز، با گذشت زمان عوض میشود. درست مثل تار؛ اما نه به اندازه تار! زیرا پوست کمانچه در مقایسه با پوست تار، کلفتتر است.
این ساز جزو دسته ی ارزان قیمت است و قیمت آن از 2 میلیون تومان شروع می شود و هزینههای جانبی آن مناسب است و همه به صورت دست ساز ایرانی در بازار موجود هستند.
برای شروع یادگیری کمانچه همه ی هنرجوها باید سلفژ و مبانی موسیقی را بدانند و یا در کلاس ها به طور همزمان آموزش ببینند.
در آموزشگاه موسیقی علم، برای آموزش کمانچه از کتاب جناب استاد سینا علم استفاده میشود. ایشان خود، استاد تدریس کمانچه در این موسسه هستند و در کنار ایشان، خانمها شیدا معینی و عسل شاکری، اصول نوازندگی کمانچه را به هنرجویان مشتاق آموزش میدهند.
این ساز نیاز مند صبر و سخت کوشی بسیار است . کمانچه مانند اسبی بسیار جذاب است اما نیاز است که در ابتدا رام شود.
هر انسانی برای پیشرفت در هر شاخه از زندگی نیاز به آموزش دارد موسیقی هم با اینکه بسیار به روح انسان نزدیک هست اما برای به وجود آمدن و خلق شدن نیازمند یکمسیر درست و علمی ست
ما شما را به جهانی پر از احساسات از راه علم هدایت خواهیم کرد
هر انسانی برای پیشرفت در هر شاخه از زندگی نیاز به آموزش دارد موسیقی هم با اینکه بسیار به روح انسان نزدیک هست اما برای به وجود آمدن و خلق شدن نیازمند یکمسیر درست و علمی ست
ما شما را به جهانی پر از احساسات از راه علم هدایت خواهیم کرد
تهران، شهران، میدان دوم، خیابان نعمت الهی (یکم)، مجتمع سامان طبقه اول، واحد ۳
۰۲۱۴۴۳۶۳۹۲۸ – ۰۲۱۴۴۳۶۶۳۷۲ – ۰۹۱۹۲۱۴۱۴۵۴
© 2022 Alammusic. All rights reserved